fredag den 21. juli 2017

Keď končilo Giro: König už odletel helikoptérou, musí totiž do Turecka

Ivona Königová má na sebe výstroj synove stajne Sky a vykladá s miernym pohoršením: "Oni na nich jeden deň vymyslí kopec ako prasa - a druhej deň znova. Len do nich. "

Z party príbuzných a priateľov, ktorá pred týždňom vyrazila fandiť Leopoldovi König do Dolomitov, zostali v predposledný deň Gira už len ona a manžel, ktorý s obytným vozom všetko odšoféroval. V piatok večer s ním v Cervinii parkovali hneď pri hoteli tímu Sky, ráno vstali v šesť - a rýchlo zase na cesty.

"Na Tour nepôjdem, už nie je dovolenka," smeje sa otec König.

Ako syna priebežne navštevovali a kontrolovali, starostlivá mamička si hneď všimla: "Posledné dni je Leo veľa uťahaný. Ale kto by nebol. "

Vydýchnuť však nesmie.V sobotu im najp rv stojí v ceste Colle delle Finestre s 2 178 metrami Cima Coppi, teda najvyšší vrchol tohto Gira.

Horskú cestu, kľukatiacu sa 45 serpentínami k priesmyku Finestre, nechali na začiatku 18. storočia vybudovať generáli "kráľa Slnka" Ľudovíta XIV. Uľahčili si tak prístup k savojské pevnosti Fenestrelle, ktoré zohrala významnú úlohu pri vojne Francúzsko sa Savojsko aj v tej ďalšej, o španielske dedičstvo. Dlhé roky, tiež za cisára Napoleona, po nej kone vláčili vojenskú techniku. Potom upadala do zabudnutia. Až ju Carmine Castellano na konci svojej vlády v kresle riaditeľa Gira v roku 2005 oživil.

Osemnásť kilometrov surovej driny, z toho posledných osem je nevyasfaltovaných! To je Finestre. Kamienky a jemný prach.Akoby som išiel po pláži, pomyslí si na jeho svahoch König - a koleso s ním občas v zákrute smýkne. Kyslíka v pľúcach ubúda, nohy tuhnú.Kto si nerozvrhne sily, ten tu vybuchne, nabáda sa.

Tu Alberto Contador ukáže, že nie je strojom, ale "obyčajným" človekom, keď sa utrápeným výrazom v tvári ide za skupinou favoritov, hoci oveľa neskôr bude všetky uisťovať: "Ani na chvíľu som nezapochyboval, že by môj ružový dres bol v ohrození."

Tu sa Mikel Landa ako prvý vydriapu na vrchol, načo pochopí, ako striktným tímovým športom občas cyklistika je, keď počas posledných kilometrov do cieľa v Sestriere priletí z vozidla stajne Astana od manažéra Martinelliho príkaz: "Spomaľ a počkaj na Fabia." Pretože Fabio Aru je lídrom Astany, ktorý si v cieli v Sestriere má dôjsť (a skutočne dôjde) pre etapové prvenstvo a druhé miesto na Gire.

König na vrchole Finestre zaostáva dve minúty za skupinou, kde idú tiež Kanaďan Hesjedal a Holanďan Kruijswijk, a virtuálne v Gire klesá na siedmu priečku.

Zato potom!Najprv s pomocou Mikela Nieveho a neskôr sám ťahá tempo svojej skupinky. "Daj do fi niša všetko, ide o sekundy," nabáda ho z auta športový riaditeľ Dario Cion.

Na posledných troch kilometroch nabehne na Kruijswijka pol minúty a to stačí. Je šiesty na Gire. Zrúti sa z kolesa na asfalt, pije ako dúha a okolo neho sa už tlačí reportér Eurosportu a ďalšie tri televízne štáby. Pretože ten Čech je zaujíma. Nielen svojím umiestnením a pôstom lídra tímu Sky, ale aj výbornou angličtinou a darom zaujímavo rozprávať.

"Dneska som si hrábnul," povie i česky. "Po 3 500 kilometroch Gira som si pripadal, že idem časovku.Podľa toho tiež vyzerám. "

U tímového autobusu so slovami vďaky objíme Nieveho, pretože správny líder vždy ocenia mužov, ktorí pre neho drú.

Cyklistický mág Dave Brailsford, ktorý stál za triumfy Wigginsa aj Frooma na Tour, rozoberá s König etapu, dvaja zanietení muži, pohltenie svojou prácou. "Kde odpadol Trofimov? Koľký nakoniec došiel Hesjedal? "Zisťuje K önig.

Ešte než Brailsford odíde, potľapká svojho českého lídra po pleci a prednesie:" Progres, ten je najdôležitejší. Progres! A ty sa zlepšuješ. "

Dario Cion nasadí svoj typický úsmev muža spokojného s odvedenou prácou a ocenia:" Leo bol na Gire náš plán B, a bol to veľmi dobrý plán B. Odviedol tu skvelú prácu.Za cieľ sme si určili, aby dosiahol najlepšieho umiestnenia na Grand Tour v kariére. Čo dokázal. "

Ivona Königová si uľaví:" To zase boli nervy. Ráno sa vždy bojím, aby Leo došiel, a počas dňa, aby ho nikto nepredbehol. "Potomkov s manželom vzápätí oznámi:" Do Milána už zajtra dojedeš bez nás, že jo? "Najvyšší čas vrátiť sa domov.

Parkovisko pod okrúhlymi vežami Sestriere akoby v sobotňajšom popoludní oviala atmosféra všeobecné úľavy. Najhoršie muky sú za nimi. O poradí sa zdá byť rozhodnuté. Giro v nedeľu v Miláne skončí.Na tlačovej konferencii Fabio A ru počúva, ako Alberto Contador oznamuje "čím ďalej viac už myslím na Tour", a pretože talianskemu mladíkovi na Finestre potrovili, zje počas Španělova príhovoru žemľu so šunkou.

Večer König na Facebooku v nadsádzke hlási: "Burger, pizza a pivo. Som absolútne ko Dúfam, že ma teraz do toho Milána dotlačí. "

Keby to šlo tak ľahko…

Nedeľa: Tie defekty boli dva…

Záverečná etapa z Turína, európskeho mesta športu 2015, do Milána, centra Expa 2015, skutočne spočiatku pripomína klasickú rozlúčkovú etapu na pretekoch Grand Tour.Contadorov tím Tinkoff-Saxo si zapromenuje pred pelotónom, Oleg Tinková má ružový preliv a z auta kropia ceste šampanským, dva utečenci najazdia a všetci očakávajú, že pred cieľom budú zase dojatie. Leopold König je skrytý vo vláčiku Sky, ktorý sa rozhodol dopomôcť Eliovi Vivianimu k spurtérs kému triumfu, a všetci už vyhliadajú cieľ.

Lenže ešte predtým dorazí na milánsky okruh. Tu a tam drkocají po kockách a keby len to. Čo to je tu? Aha, električkové koľaje naprieč cestou. A tamto zasa prepadnuté kanály. Pozor, chlapci.

defektoch pribúda.König svoj prvý rieši 13 kilometrov pred cieľom a dotiahne sa za pomoci svojho tímu späť do balíka - prepáč, Elio, tvoje pomocníkmi teraz potrebuje líder.

Druhý defekt českého jazdca potom vo všeobecnom chaose unikne pozornosti kamier, médií, takmer všetkých.


Pritom práve ten stavkovanie online ho môže pripraviť o celkovej šieste miesto.

Svorka sa rúti do cieľa. Utečenci, dva ostrieľaní dráhaři Keiss a Durbridge, napodiv nie sú polapený a Iljo Keiss pozdvihne etapovým triumfom prápor stajne Etixx.Načo nastáva v skromnom ohradenom cieľovom priestore, kde sa tiesnia 163 cyklistov i ich sprievod, tradičné chaos. "Tam nechoďte, choďte tamto, nie sem tiež nie, vráťte sa," vykrikujú organizátori, márne sa snažiaci každého nadirigovat, kam patrí.

Radšej preč odtiaľ, k tímovým autobusom a ku staručkej stavbe, u ktorej sú dnes zaparkované. Nie, nie je to hocijaká stavba, tu sa totiž písali dejiny cyklistiky. Velodrom Vigorelle. Keď za dávnych čias Giro aj Tour ešte vrcholili na velodromu, oslavovali tu talianski tifosi šampiónmi ružového závodu Bindu, Bartaliho, Coppiho.A tu tiež v roku 1940 splnil vojak Fausto Coppi rozkaz, ktorý dostal od svojho nadriadeného v armáde: "Prekonaj svetový rekord v hodinovke."

Avšak nasledovníci legendárnych jazdcov práve nemajú myšlienky na históriu. Prebieha mohutné balenie, cyklisti niektorých tímov hneď v nedeľňajšom večeri od lietajú domov. Pred autobus Sky už pomocníci nosia čierne kufre jazdcov. Vivianiho, Henaův, Nieveho, Sivcovův…

"Leo je vnútri?" Pýtame sa Kurta Asle Arvesena, jedného zo športových riaditeľov stajne.

"Leo? Nie, ten už je preč. Poslali sme ho rovno z cieľa helikoptérou domov, aby poriadne zrelaxoval.Za chvíľu jede Okolo Turecka, "odvetí s úplne vážnou tvárou.

Ale no tak, pán Arvesene, aj keby sme vám to verili, Turecko sa už išlo.

" Z toho si nič nerobte, so mnou sa Kurt taky nikdy nebaví vážne, "smeje sa mediálny pracovník tímu Sky, ktorý sa vzápätí s Arvesenem pokúša natočiť rozhovor, hodnotiace celé Giro.

Z autobusu vyjde Leopold König, v ruke svoj obľúbený kokteil smoothies, a rozpráva: "Ty moje defekty boli dnes dva. Druhý prišiel 3 300 metrov pred cieľom. Preto som bol v cieli so stratou. "

Moment Leo, to má byť ďalší arvesenovský vtipek?

KEĎ SA Bali G IRO. Kufre jazdcov Sky už sú pripravený na cestu, mechanici ešte naposledy vykonávajú očistu kolies.

Nie, vtip to nie je.Ale upokojujúce správa o nahlásenie defektu až v neutralizované zóne, sprevádzaná Königovým úsmevom, nasleduje.

"Leo je šťastný a tím je šťastný," hovorí Arvesen a pre tentoraz to myslí vážne.

zostáva nám posledných pár minút, než sa všetci rozbehnú na letisko.

Osmadevadesáté Giro d'Italia sa stalo minulosťou.

na každej Grand Tour to tak býva. Cesta je dlhá. Ale koniec veľmi rýchly.
stavky online

stavky

Ingen kommentarer:

Send en kommentar